Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Proč kompostovat?

Pavla 0

Kvalita půdy je určující pro kvalitu potravin a zdraví lidí. Hlavní funkcí půdy je nejen produkce potravin, ale především zadržení vody v krajině. V České republice se až polovina veškeré dostupné, pitné vody nachází právě v půdě. Změny vodního režimu v půdě jsou jedním z největších problémů dneška. Ke změnám dochází zastavováním území, odvodňováním a nevhodným hospodařením.

Špatným zacházením dochází k degradaci půdy, nejčastější je zhutňování (utužování) půd, eroze dále zasolování, kontaminace, dezertifikace (místo, kde se z půdy stává poušť). Vodní erozí je v ČR ohroženo téměř 50% zemědělské půdy. Jednou z cest, jak pečovat o půdu a její vodní kapacitu je návrat  organických a humusových látek zpět do půdy. Nejdostupnější formou je využití kompostu.

Běžně připravovaný kompost se skládá z rozkládajících se zbytků organického původu. Prakticky jsou součástí kompostu především části rostlin a plevel, který se během roku v zahradě vypleje. Malopěstitelé do kompostu přidávají i kuchyňské odpadky (slupky, ohryzky, odkorojky apod) .

Dobře založený kompost nezapáchá, souběžně s rozkladem se mění struktura a vlastnosti kompostu. Organická hmota, kterou na kompost vyvezeme, se za nějaký čas promění na kyprou zeminu. Přidáme-li kompost na zeleninové nebo květinové záhony, obohatíme půdu o živiny a látky, které nám zajistí bohatější a zdravější úrodu. Kompost patří do skupiny statkových hnojiv.  Kdo umí využívat kompost nemusí hnojiva kupovat ani platit za odvoz více na dozvíte na webináři o kompostování26.5. 2021 v 18 hodin. ( Přihásit se můžete na stránkách www.spoleksmrzice.cz ). Zájemci o kompostování se informace dozví na  www.kompostuj.cz .

Webinář finančně podpořil Olomoucký kraj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *